Kávék

Mitől igazán jó egy kávé?

A kávécserjének két alapvető típusa van:

• az arabica (latin nevén Coffea arabica) és a
• robusta (Coffea canephora)

Általában – legalábbis a közfelfogás szerint- az arabica a kényesebb, érzékenyebb, finomabb, míg a robusta koffein tartalma másfélszerese az arabicának. Természetesen mindkét fajtából van jó minőségű és gyenge is.
Az, hogy milyen kávét választunk, egyéni ízlés dolga, azonban az igazi kávé kedvelő nem fogadja el, hogy jó kávét csak arabicából lehet készíteni. Az ízharmónia kialakításában sokkal több lehetőség van, ha jó minőségű robusta kávét is használunk a kávékeverékhez.

 „Minden reggel ágyba viszem a páromnak a kávét. Neki már csak meg kell darálnia…”

Milyen kávét találsz nálunk?

Az Életízekben, Magyarország egyik legjobb kézműves kávépörkölő üzeméből, a győri Kapuczinerből származó kávék közül választhatsz. A nagyüzemi és kézműves pörkölés közti különbség titka többek között abban rejlik, hogy az utóbbinál, kizárólag jó minőségű, legtöbbször kézi szüretelésű, magaslati kávét használnak. Lassan pörkölik, hogy a kellő illatanyagok, aromák felszabadulhassanak, hideg levegővel hűtik és a fajtához megfelelő pörköltségi szinten készülnek a kávék, melyekben a savasság, testesség, keserűség és édesség harmonizálnak egymással.

 

A jó pörkölés során a zöld kávé:

  • színe először zöldről sárgára, majd cserszínűre, később barnára vált
  • mérete közel a duplájára nő
  • fajsúlya, azaz sűrűsége a felére csökken
  • idővel édesebbé válik, azonban ha túl sokáig pörköljük elveszíti édességét
  • közel 1000 aroma összetevője fejlődik ki benne
  • hangosan pukkan, azaz reccsen, ahogy kiengedi a nyomásban lévő gázokat és vízgőzt

Ajánlatunk 4 féle kávékeverékből, 8 fajtakávéból (koffeinmentes is van) és  8 féle ízesített kávéból áll. Kávékeverékeink csak nálunk kaphatók, egyedi receptúra alapján készülnek.

Fajtakávéink pl.: Kenyából,  Etiópiából, Salvadorból, Mexicóból, Brazíliából, Nicaraguából  érkeznek hozzánk.

Szemes kávéinkat mindig frissen darálva kínáljuk.